Być jak sommelier – sprawdź jak dobrać odpowiednie wino!

Niedawno odkryłam kolejne wspaniałe miejsce na mojej własnej kulinarnej mapie Warszawy. Są w tym mieście takie restauracje i lokale, które mogę polecić bez zastanowienia wyrwana ze snu w środku nocy. Kilka z nich możecie już znaleźć na moim instagramie (-> kliknij tutaj <-).

W czerwcu do tej listy dołączył lokal „Odkupienie Win”, który znajduje się na Żoliborzu. Cechuje go wspaniałe jedzenie, ogromy wybór win, które możecie zakupić i bardzo pomocna obsługa, która na winach zna się doskonale. Miałam okazję spędzić u nich kilka chwil i spróbować, moim zdaniem, idealnego food pairingu. Dowiedziałam się również kilku nowych rzeczy na temat łącznia wina z potrawami o czym przeczytacie niżej 🙂

CZYM KIEROWAĆ SIĘ W DOBORZE WIN?
Istnieje kilka wyznaczników, które należy wziąć pod uwagę przy doborze wina do przygotowywanej potrawy. Z jednej strony możemy kierować się pochodzeniem potrawy, co zdecydowanie ułatwi poszukiwanie odpowiedniej etykiety. Z drugiej zaś pod uwagę należy wziąć smak przyrządzanego dania.
– Ważnym elementem jest smak potrawy, czy jest słony, kwaśny, słodki czy gorzki. To te elementy wpływają w daniu na połączenie z winem. Dla przykładu, gdy przygotowujemy rybę w sosie śmietanowo-cytrynowym, możemy sięgnąć po austriackiego gruner veltlinera, który ma wysoką kwasowość, dzięki czemu poradzi sobie z kwaśnym sosem oraz jego cięższą strukturą, a mineralność ze słonością ryby. Ważne jest „ciało” wina, czyli jego struktura oraz „siła”, czyli ciężkość i utrzymywanie się smaku – radził Paweł Rakowski, sommelier z Odkupienia Win.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura, w jakiej serwujemy naszym gościom trunek. Istotnie wpływa ona na smak oraz odczuwanie wina, dlatego należy kierować się ściśle określonymi zakresami temperatur.

Białe i słodkie wina należy podawać w temperaturze 6 – 11°C.

Lekkie białe wytrawne: 8 – 12°C, a białe musujące: 6 – 10°C.

W przypadku czerwonych lekkich i średnio zbudowanych win wytrawnych należy podawać je w temperaturze 12 – 16°C, te dobrze zbudowane czerwone wytrawne: 15 – 18°C, a musujące: 10 – 12°C.

PRZYSTAWKI A DANIA GŁÓWNE
Dobór wina zależy również od etapu serwowanego dania, czy to są przystawki, dania głównie czy
desery. W tym przypadku kierujemy się ciężkością danego dania, więc odpowiednie wino zależy
również od tego, co będzie serwowane. Do przystawek najczęściej podawane są lekkie białe wina.
– Jeśli na przystawkę przyrządzimy prostą sałatkę, składającą się głównie z liści, z dodatkiem
kwaśnego octu balsamicznego, warto dobrać wysokokwasowe wino. Sałatka ze słodkimi dodatkami, jak miód, żurawina, granat czy pieczony burak wymaga wina ze słodkim akcentem, np. czerwonego
świeżego, lekkiego lub wina różowego z owocowymi nutami.
W przypadku dań głównych wszystko zależy od serwowanej potrawy – czy będzie to mięso, ryba lub
makaron – oraz ich dodatków. Do ciast natomiast warto podać wina musujące białe i różowe lub białe
słodkie deserowe. Do tart i ciast cytrusowych najlepiej pasuje wino z cytrusową nutą, a do deserów
owocowych półsłodkie wina o bardziej stonowanym smaku i aromacie.
Odpowiednio dobrane wino to dopełnienie uroczystego obiadu czy kolacji, jak również gwarancja
kulinarnego i towarzyskiego sukcesu. Wystarczy zapamiętać kilka podstawowych zasad, a z
pewnością uda się dobrać odpowiednie wino do przygotowywanych potraw.

Jeśli nadal macie problem z doborem wina warto podpytać o odpowiednie sommeliera. W tym przypadku polecam udać się do „Odkupienie Win” gdyż ceny są przystępne a obsługa pomoże Wam idealne wino.

A Wy jakie wina lubicie najbardziej i czym kierujecie się przy wyborze wina do obiadu lub kolacji ? 🙂

PS „Odkupienie Win” znajdziecie na warszawskim Żoliborzu Artystycznym, przy Placu Czesława Niemena 1 ( www.odkupieniewin.pl )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *